Quantity analysis of Borax in Meat and Meatballs Sold in Trang province

มาลินี ฉินนานนท์

Abstract


The object of this research was to analyze the content of borax in pork and meatball that sold at local market in Trang Province. The sample was digested with 1% sodium carbonate and colored with curcumin solution. UV-Visible Spectrophotometer was used for borax analysis and boric acid was used as standard. The result showed that borax content of pork were in the ranged from 2.039 ppm to 5.340 ppm, while borax content of meatball were in the ranged from 1.608 ppm to 2.572 ppm. Borax is a substance that is harmful to health if
consumed. Borax is prohibited substances in food, according to notification of Ministry of Public Health (No.151).

Keywords


Borax, Meat, Meatball.

Full Text:

PDF

References


กนกวรรณ วีรดุลยฤทธิ์ การวิเคราะห์ปริมาณ บอแรกซ์ในผักและผลไม้ดองโดยเทคนิคยูวี- วิสิเบิลสเปกโทรโฟโตเมตรี. คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยบูรพา, 2552

กุสุมา พุทธเกิดการตรวจหาสารบอแรกซ์ใน อาหารของร้านอาหารประจําหอพักนักศึกษา. บัณฑิตวิทยาลัย.มหาวิทยาลัย เชียงใหม่, 2550

ภารดี อาษา. การปนเปื้อนสารบอแรกซ์ใน อาหารของร้านอาหารในและรอบบริเวณ โรงเรียนประถมศึกษา เขตเมือง จังหวัดชลบุรี. วารสารวิทยาลัยพยาบาลพระปกเกล้า จันทบุรี ปีที่ 17 ฉบับที่ 2, 2549

มาลินี พงศ์เสวี การศึกษาผลของบอแรกซ์ ต่อการทําให้เกิดกลายพันธ์ุของความเป็นพิษ ต่อเซลล์. มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์. กรุงเทพ มหานคร, 2548

มาลินี พงศ์เสวี ผลของบอแรกซ์ต่อการเกิด ความผิดปกติในโครโมโซมมนุษย์. มหาวิทยาลัย ธรรมศาสตร์ กรุงเทพมหานคร, 2550

ศิริพร ธงเพ็ง การวิเคราะห์หาปริมาณบอแรกซ์ ในหมูยอ โดยเทคนิคยูวี-วิสิเบิลสเปกโทรโฟโต เมตรี. ภาควิชาเคมี. สถาบันราชภัฎนครปฐม., 2544

หัทยา แย้มไสว. การวิเคราะห์หาปริมาณบอแรกซ์ ในหมูยอ โดยเทคนิคยูวี-วิสิเบิลสเปกโทรโฟโต เมตรี. ภาควิชาเคมี. สถาบันราชภัฎนครปฐม., 2547

สํานักงานคณะกรรมการอาหารและยา กระทรวงสาธารณสุข การศึกษาสํารวจ สถานการณ์ของ “บอแรกซ์” วัตถุห้ามใช้ใน อาหาร. สํานักงานคณะกรรมการอาหารและยา กระทรวงสาธารณสุข, 2543