Feasibility of Compost Production from Coffee Ground mixed with Decanter Cake in Foam Box

วรรณวิภา ไชยชาญ, นิภาพร ชูจํา, เปมิกา ช่วยหมู่

Abstract


This research studied on feasibility of compost production from coffee ground mixed with decanter cake in foam box. This experiment was studied in lab-scale. The objectives were to determine the physical and chemical characteristics of coffee ground, decanter cake and the properties of compost. This research investigated 3 different ratios of coffee ground and decanter cake as 100:0, 50:50 and 0:100 percent by weight. The results shown that coffee ground and decanter cake selected in this research were suitable for use as raw material to produce compost. As there are essential nutrients for plant growth remain in raw material.Aerobic composting process achieved maturity at approximately 30 days. Moisture content, pH and EC of produced compost of 4.12-8.96 percent, 7.08-7.24 and 1.857-3.722 ms/cm, respectively. Moisture content, pH and EC of produced compost were in the acceptable ranges of organic fertilizer standard set by Department of Agriculture. However, organic matter in the compost was less than standard. Therefore, they must be added to increase the amount of organic matter in compost to meet the standards of organic fertilizer.

Keywords


Compost, Coffee ground, Decanter cake

Full Text:

PDF

References


นรีรัตน์ ชูวรเวช. เรื่องควรรู้เก่ียวกับปุ๋ย อินทรีย์. สํานักวิจัยพัฒนาปัจจัยทางการ เกษตร กรมวิชาการเกษตร กระทรวงเกษตร และสหกรณ์. กรุงเทพฯ. ม.ป.พ.

นฤภัทร ต้ังมั่นคงวรกูล และ พัชรี ปรีดา สุริยะชัย. การศึกษากากกาแฟและกากชา มาใช้ประโยชน์ในรูปเชื้อเพลิงอัดแท่ง วารสารมหาวิทยาลัยศรีนครินทรวิโรฒ (สาขาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี). 2558; 7(13): 15-26.

นันทวัน ฤทธิ์เดช. ข้อควรพิจารณาก่อนทํา ปุ๋ยหมัก What Should We Consider Before Making Compost?. วารสาร วิทยาศาสตร์มหาวิทยาลัย ขอนแก่น. 2556; 41(3). 595-606.

นิติเหมพัฒน์จรีรัตน์ สกุลรัตน์และจรงค์ พันธ์ มุสิกะวงศ์ การใช้ลังโฟมในการหมักมูลฝอยอินทรียจากบานเรือนและใบไม้. การประชุมวิชาการทางวิศวกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ คร้ังที่ 7 (2552), 358-363.

ภัทรวรรณ อาวรณ์ และ อรทัย ชวาลภาฤทธ์ิ. การใช้ตะกอนชีวภาพจากระบบบําบัดนํ้า เสียโรงงานผลิตโอลิฟินส์เป็นวัสดุผลิตปุ๋ย หมักร่วม. การประชุมวิชาการแห่งชาติ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขต กําแพงแสน คร้ังท่ี 9. (2555), 16-23.

รัชกรนามกร,สุเทพศิลปานันทกุล,พิศิษฐ์ วัฒนสมบูรณ์และธวัช เพชรไทย. การผลิต ปุ๋ยหมักจากการกากตะกอนนํ้าทิ้งเศษผัก และกากไขมัน. วารสารการพัฒนาชุมชน และคุณภาพชีวิต. 2558; 3(1): 95-103.

วรรณวิภา ไกรพิทยากร และ เอนก สาวะ อินทร์. ความเป็นไปได้ของการผลิตกระถาง ย่อยสลายได้จากกากกาแฟผสมปูนขาว จากเปลือกหอย. การประชุมวิชาการ ส่ิงแวดล้อมแห่งชาติครั้งที่ 15 (2559), 1-6.

วิษณุพงค์เกลี้ยงช่วย,ไกรชาติตันตระการ อาภา, ธนาศรี สีหะบุตร, สุเทพ ศิลปานันท กุล และพิศิษฐ์ วัฒนสมบูรณ์. การผลิตปุ๋ย หมักร่วมจากเศษอาหารและกากของเสีย ของโรงงานผลิตสารให้ความหวาน. Environment and Natural Resources Journal. 2009; 7(1): 74-83.

สมศรีอรุณันท์.การปรับปรุงดินเค็มและดิน โซติก คู่มือการปรับปรุงดินและการใช้ปุ๋ย มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์, กรุงเทพมหานคร; 2535.

Mussatto, S. I., Carneiro, L. M., Silva, J. P. A., Roberto,I.C., and Teixeira, J. A.. A study on chemical constituents and sugars extraction from spent coffee grounds. Carbohydrate Polymers. 83 (2011), 368–374.